събота, 19 август 2017 г.

Анета Тодорова (Брюксел) и Христина Лазарова (Виена) са лауреати от конкурса "Нови гласове и песни" в категория опера

"Оперен сън в лятна нощ" концерт на Сдружение "Арте либера", Австрийско-българско дружество за култура и изкуство "Св. Св Кирил и Методий" във Виена, Фондация "Орфеус" за изкуство и култура в Брюксел и ментор Галя Павлова.
Прекрасните млади оперни певици Христина Лазарова (Виена) и Анета Тодорова (Брюксел) са лауреати от конкурса "Нови гласове и песни" 2017, орг. от Сдружение "Евтерпани" с директор Аня Краваева и получиха наградите си тържествено след концерта.
Първа награда Анета Тодорова (колоратурно сопрано)
За втора година Христина Лазарова е наградена с Grand Prix за цялостно изпълнение (немски класицизъм, оперета, опера с оркестър на Виенската консерватопия.
Стефан Стоев свири на пиано от 8 годишен. Започва да се занимава професионално с пеене от 2013 година при Галя Павлова, а преди това при доц. Сребра Михалева. Занимава се с опера от 2016 година. Печелил е много международни награди с поп и джаз пеене. В момента специализира орган при професор Нева Кръстева в НМА „проф Панчо Владигеров“.
Колоратурното сопрано Анета Тодорова, започва да пее на седем годишна възраст в Детски Хор на Българското Национално Радио и Телевизия. Продължава музикалната си кариера в Софийски Камерен Хор "Васил Арнаудов", където посещава уроци по класическо пеене с основателката на хора, госпожа Ирина Щиглич. По-късно Анета продължава да посещава уроци по пеене при мецо-сопраното Галя Павлова. В Белгия пее в Хорът към Кралската Консерватория в Брюксел и взима частни уроци при Американското сопрано, Дафне Уестън. Понастоящем работи с педагог по пеене от Френската Кралска Консерватория в Брюксел, Масаки Хироко. През последните четири години Анета и съпругът й организират многобройни концерти и музикални събития с тяхното сдружение за култура в Брюксел- Орфеус.
През юли, 2017 година печели първо място в дистантен оперен конкурс, организиран от Сдружение Евтерпани, България.
Мецосопранът Христина Лазарова е родена в София, завършва 35 езиково училище "Добри Войников" с немски и руски език, в София. Занимава се със спортни танци и актьорско майсторство. Завършва класическо пеене и певческа педагогика към консерваторията Йозеф Хайдн (Австрия), бакалавър по музикознание към Виенския Университет, в момента продължава с магистратура, участва в редица оперни спектакли на държавната опера Грац, както и в детски представления към сдружението „Groß und Klein“ (Виена). Работи с Галя Павлова от 16 годишна, участвала е в много изяви на сдружение "Арте либера". Репертоарът й обхваща произведения от всички епохи, с акцент върху Моцарт, френска музика и оперета. Някои от ролите и на сцената са малкият принц в постановката на Българското Театрално Студио (БТС, Виена) по едноименния роман на Екзюпери, Памела от класическия мюзикъл „Keine Angst, Maria“ от Гюнтер Мохаупт.
Даниела Янева - почетен пианист на хор "Гусла" и хорова асоциация "Св.София". Корепетирала е в редица частни оперни студии. Работи в Национално училище за танцови изкуства и НМА "П.Владигеров".

















Няма коментари: