Международен дистантен конкурс "НОВИ ГЛАСОВЕ, ПЕСНИ И ИЗКУСТВА"
Дистантният конкурс „Нови гласове, песни и изкуства"се организира с идеята в него да участват хорове, професионални изпълнители, групи и солисти (певци и инструменталисти), които имат голяма заетост в участия на други конкурси и фестивали през годината и лятото - един от най-активните сезони за музикантите.
Директор на конкурса е Аня Краваева (председател на Сдружение "Евтерпани", музикален педагог, мецосопрано).
В конкурса участват и млади композитори, диригенти, студенти с авторски песни и пиеси, като Сдружение "Евтерпани" предоставя многократно сцена за изява на нови песни и изпълнители през годината.
През 2016 г. в конкурса участваха със свои видеозаписи 87 певци, млади композитори, пианисти, флейтисти, хорове и групи от България, Австрия и Франция с фолклор, поп и джаз и класика на възраст от 6 до 71 г.
През 2017 г. дистантният конкурс се организира за втори път. Той се проведе на 05.07.2017 г. в Звукозаписното студио на композитора Александър Савелиев - председател на журито.
Участниците в конкурса бяха 92 певци, пианисти (хорове, групи, солисти, композитори от 6 до 75 г. (професионални музиканти и певци и самодейци) от България, Виена, Брюксел и Лондон.
Награждаването и Галаконцерта на лауреатите от втория дистантен конкурс се проведе на 31 септември 2017 г. в НИМ (за хорове, групи, хорови школи, пианисти и оперни изпълнтели) и на 1 октомври 2017 г. в НДК, Студио 5 (за камерни групи, ансамбли, дуети и поп солисти).
През август 2017 в Дом на архитекта в София, на концерта "Оперен сън в лятна нощ" (организиран от сдружение "Арте Либера", Австрийско-българското дружество за култура и изкуство "Св. Св. Кирил и Методий" - Виена и Белгийското сдружение за култура и изкуство "Орфеус" - Брюксел) бяха наградени Анета Тодорова - колоратурно сопрано (Брюксел) и Христина Лазарова - мецосопрано (Виена).
През 2018 г. участници бяха 92 певци, пианисти, духов квартет от България, Белгия и Италия (стара музика и инструменти на трубадурите) от 4 до 70 г. Галаконцертът, награждаване и 10 годишен юбилей на Сдружение "Евтерпани" се проведе на 29 септември в Националния исторически музей. 


РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ:
          
1. Участници в конкурса могат да бъдат: хорове, вокално-инструментални ансамбли, духови оркестри, малки групи, солисти - певци и инструменталисти с класика, поп, джаз и фолклор от България и чужбина в две направления:
- изпълнител;
- авторска музика (без такса участие - в подкрепа на авторите, които сами изпълняват произведенията си).
Участниците в конкурса могат да участват в две от петте категории (авторска музика, класика, поп, фолклор, летен хит). 
2. Конкурсът се провежда в три етапа
В първия етап (безплатен) се изпраща на електронната поща на сдружение "Евтерпани" (e-mail: evterpani@abv.bg):
заявка за участие (изтегли);
- два видеозаписа (линкове към записи във Facebook или YouTube) на участниците, които ще се прослушат и одобрят от жури.
Във втория етап певците, музикантите и групите, които са одобрени за участие след първия етап и информирани за това по обратен ред, следва да изпратят на електронната поща на Сдружението:
- банкова сметка за превод на такса-участие;
- декларация от родителя за непълнолетните участници;
- снимка на участниците.  
Следва класиране на 2 юли, резултатите от което ще се публикуват на тази страница.
Третият етап - награждаване се провежда във връзка със Световния ден на музиката - 1 октомври с галаконцерт


От 2019 г. в конкурса се присъждат три нови награди:
- за клип на песен;
- за хореография на песен;
- за професионален аудиозапис.

3. Право за участие в конкурса имат деца, младежи и възрастни, разделени по следните възрастови групи:

І група – 5 – 8 години
ІІ група – 9 – 12 години
ІІІ група – 13 – 15 години
ІV група – 16 – 18 години
V група – над 19 години

Възрастовата група при състави и колективи се определя от преобладаващия брой участници. Възрастта на участник се определя с навършените години към датата на конкурса.

4. Необходими са видеозаписи на две песни по избор. Записите не трябва да са от други конкурси. За предпочитане е да се изпращат линкове към записи във Facebook или YouTube.

5. Заявки за участие се приемат не по-късно от 21.06. Задължително да се посочва е-mail и телефон за обратна връзка с участниците.

6. Заявки по телефона не се приемат.

7. Непълно и некоректно оформени заявки, както и неподадени в посочения срок не се вземат предвид.
8. Учасниците гарантират авторските права на аудио и видео материалите, които ще използват за конкурса.

9. Сдружение „Евтерпани” си запазва правото за всякакъв вид документиране, филмиране, излъчване и разпространение на материали, без да заплаща права и обезщетения.

10. За контакти:


Сдружение ЕВТЕРПАНИ
СОФИЯ 1574, район СЛАТИНА
ж. к. ХРИСТО СМИРНЕНСКИ, бл. 31-Б, вх. Б, ет. 1, ап. 10
тел./факс (+359 2) 8713 286
моб. тел. 0886 402 898ЖУРИ:
  • Александър Савелиев (композитор)
  • Галя Павлова (мецосопран, Софийска филхармония, вокален педагог на хор "Св. Параскева", солист на хора на "Ал. Невски")
  • д-р Галина Луканова (Български хоров съюз, диригент)
  • Виолета Маринова (солист на "Мистерия на българските гласове")
  • Евгени Ботев (председател на Сдружение "Арте либера", тенор в Национален театър за опера и балет)
  • Аня Краваева (директор на конкурс "Нови гласове и песни", мецосапрано, музикален педагог, председател на Сдружение "Евтерпани")
  • Гриша Петков (директор на Фондация "Звезден старт на таланти", композитор, диригент, радио "Старт")
ФИНАНСИРАНЕ НА КОНКУРСА:
1. Такса-участие за групи и солисти в Дистантния конкурс е 25 лв. (участниците в направление "Авторска музика" са без такса-участие, ако сами изпълняват произведението си).
За участие във втора категория таксата е допълнително 20 лв. 

2. Заплащането се извършва предварително не по-късно от 30 юни по банкова сметка:

Сдружение ЕВТЕРПАНИ
IBAN: BG48 BPBI 7940 1067 4849 02
BIC: BPBIBGSF
Postbank / "Юробанк България" АД

3. Фактура се издава срещу представяне на платежен документ от банката.

Заявка за участие в конкурса (изтегли)

* Резултати от конкурсите:


2018

2019

Забележка: За тези, които не успяха да се включат в Дистантния конкурс за 2019 г., предлагаме да се включат в третия етап на конкурса - Галаконцерт-награждаване на 28 септември 2019 г.  (фестивал "Нови гласове и песни"), който ще се проведе в Студио 5, НДК. Таксата-участие за фестивала е 25 лв.