понеделник, 30 юли 2018 г.

GRAND PRIX на Анета Тодорова от Брюксел

На 30 юни 2018 г. в сградата на СБЖ в обновения клуб "Журналист", се състоя творческа вечер на Виенския литературен клуб с поети и музиканти - българи, живеещи и учещи във Виена и поети от клуб "Пегас" София.
Д-р Бойчо Дамянов - Председател на Културно-просветната организация "Св. Св. Кирил и Методи" във Виена благодари на Снежана Тодорова - председател на СБЖ, и на Ивайло Диманов за възможността да се състои събитието в това арт пространство, като подчерта, че това е едно от най-старите културни дружества в чужбина, но освен литературен кръжок, функционира българско театрално студио, български хор, фолклорна група за деца и 
възрастни.
Снежана Тодорова поздрави поетите и писателите:
В началото на вечерта председателя на сдружение "Евтерпани" Аня Краваева удостои с наградата GRAND PRIX Анета Тодорова (оперно пеене) от Брюксел за цялостно представяне в Дистантен конкурс "Нови гласове и песни"  (директор Аня Краваева), както и за принос на Сдружение "Оrpheus" за популяризиране на българската култура и музика в чужбина (Брюксел, Виена)
Последваха изпълнения на Анета Тодорова под акомпанимент на Капка Найденова. 


Българското сопрано Анета Тодорова започва да пее на седем годишна възраст в "Детски хор на Българското национално радио" с диригент академик Христо Недялков. През 1999 г. Анета пее в Софийски камерен хор "Васил Арнаудов" с диригент проф. Теодора Павлович. С тях Анета Тодорова участва в много турнета и пътува из цяла Европа в престижни концерти и фестивали. През 2003 г. започва уроци по солово класическо пеене с известния пианист и вокален педагог Ирина Щиглиц. От 2010 г. Анета живее в Брюксел, където продължава музикалната си кариера в различни хорове ("Хор на Европейския съюз", "Хор на Кралската консерватория в Брюксел", "Brussels Coral Society" и др.), както и солово. Работи с музикални педагози в Брюксел и София, участва в класически концерти. През 2017 г. печели първа награда на второто издание на международния конкурс "Нови гласове и песни" в категорията "Класическо пеене".
Анета Тодорова пее камерна музика на престижни сцени в България, Белгия,  Виена и др. (зала "България",  зала 1 на "Национален дворец на културата" в София, "Bozar", "Flagey”, залата на Кралската консерватория в Брюксел и др). Репертоарът й включва арии от класически произведения от най-известните опери и оперети: Кралицата на нощта от "Вълшебната флейта" на В. А. Моцарт, Каро Номе, ария на Джилда от оп. "Риголето" на  Дж.Верди, ария на Жулиета от оп. "Ромео и Жулиета", В. Гуно - "Песен за луната", "Месечко" от оп."Русалка" на А. Дворжак, Regnava Nel Silenzio от Лучия ди Ламермур, Г. Доницети, Стабат Матер, Г. Перголези, песни на български композитора и др.
През 2012 г. Анета Тодорова основава със съпруга си Калин Велчев фламандското сдружение - Белго-Българската асоциация за изкуство и култура - "Orpheus". Целта на асоциацията е да представи на белгийската общност българска култура, художници и музиканти и да организира концерти и други културни събития. През 2018 г. по време на българското председателство на ЕС, Анета организира и участва в два оперни концерта в Брюксел и Виена с Христина Лазарова, лауреат на конкурса "Нови гласове и песни" (
GRAND PRIX  от 2016 и 2017 г.)  











Благодарим на г-н Бойчо Дамянов за възможността да наградим талантливата колоратурка, японист и преподавател! 
Благодарим на г-жа Ангела Димчева от Sofua Ars Net за отразяването на събитието и снимковия материал!


Няма коментари: