Дистантен конкурс "НОВИ ГЛАСОВЕ И ПЕСНИ"


Дистантният конкурс „Нови гласове и песни“ се организира с идеята в него да участват хорове, професионални изпълнители, групи и солисти (певци и инструменталисти), които имат голяма заетост в участия на други конкурси и фестивали през през годината и лятото - един от най-активните сезони за музикантите.
Директор на конкурса е Аня Краваева (председател на Сдружение "Евтерпани", муз. педагог, мецосопрано).
В конкурса участват и млади композитори, диригенти, студенти с авторски песни и пиеси, като Сдружение "Евтерпани" предоставя многократно сцена за изява на нови песни и изпълнители през годината.
През 2016 г. в конкурса участваха със свои видеозаписи 87 певци, млади композитори, пианисти, флейтисти, хорове и групи от България, Австрия и Франция с фолклор, поп и джаз и класика на възраст от 6 до 71 г.
През 2017 г. дистантният конкурс се организира за втори път. Той се проведе в Звукозаписното студио на композитора Александър Савелиев - председател на журито на 05.07.2017 г. 
Участниците в конкурса бяха 92 певци, пианисти (хорове, групи, солисти, композитори от 6 до 75 г. (професионални музиканти и певци и самодейци) от България, Виена, Брюксел и Лондон.
Награждаването и Гала-концерта на лауреатите от втория дистантен конкурс се проведе (за хорове, групи, хорови школи, пианисти и оперни изпълнтели) на 31 септември 2017 г. в НИМ - Националния исторически музей и (за камерни групи, ансамбли, дуети и солисти) на 1 октомври 2017 г. в НДК, Студио 5. Тенденцията е всяка година в чест на Международния ден на музиката (1 октомври) гала-концертът на лауреатите от дистантния конурс да се провежда в НИМ.
През август 2017 в Дом на архитекта в София, на концерта "Оперен сън в лятна нощ" (организиран от сдружение "Арте Либера", Австрийско-българското дружество за култура и изкуство "Св. Св. Кирил и Методий" - Виена и Белгийското сдружение за култура и изкуство "Орфеус" - Брюксел) бяха наградени Анета Тодорова - колоратурно сопрано (Брюксел) и Христина Лазарова - мецосопрано (Виена).
През 2018 г. конкурсът е член на WAFA World Association of Festivals and Artist.Участници са 92 (певци, пианисти, духов квартет) от България, Белгия и Италия (стара музика и инструменти на трубадурите) от 4 до 70 г. Гала-концертът, награждаване и 10 годишен юбилей на Сдружение "Евтерпани" ще се проведе на 29 септември от 11 ч. в Национален исторически музей, амфитеатъра (кв. Бояна).  

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ:
          
1. Участници в конкурса могат да бъдат: хорове, вокално-инструментални ансамбли, духови оркестри, малки групи, солисти - певци и инструменталисти с класика, поп, джаз и фолклор от България и чужбина в две направления:
- изпълнител;
- авторска музика (без такса участие - в подкрепа на авторите)

2. Право за участие в конкурса имат деца, младежи и възрастни, разделени по следните възрастови групи:

І група – 5 – 8 години
ІІ група – 9 – 12 години
ІІІ група – 13 – 15 години
ІV група – 16 – 18 години
V група – над 19 години

Възрастовата група при състави и колективи се определя от преобладаващия брой участници. Възрастта на участник се определя с навършените години към датата на конкурса.

3. Необходими са видиозаписи на две песни по избор (без реалното присъствие на изпълнителите). Записите не трябва да са от други конкурси.

4. Заявки за участие се приемат не по-късно от 20.06.2018 на e-mail: evterpani@abv.bg. Задължително да се посочва е- mail и телефон за обратна връзка с участниците.

5. Заявки по телефона не се приемат.

6. Непълно и некоректно оформени заявки, както и неподадени в посочения срок не се вземат предвид.

7. Участниците гарантират авторските права на аудио и видео материалите, които ще използват за конкурса.

8. Сдружение „Евтерпани” си запазва правото за всякакъв вид документиране, филмиране, излъчване и разпространение на материали, без да заплаща права и обезщетения.

9. Награждаване и Гала-концерта на лауреатите от дистантния конкурс ще бъде на 29 септември 2018 г. в Национален исторически музей.

10. За контакти:


Сдружение ЕВТЕРПАНИ
СОФИЯ 1574, район СЛАТИНА
ж. к. ХРИСТО СМИРНЕНСКИ, бл. 31-Б, вх. Б, ет. 1, ап. 10
тел./факс (+359 2) 8713 286
моб. тел. 0886 402 898ЖУРИ:
  • Александър Савелиев (композитор)
  • Галя Павлова (мецосопран, вокален педагог на хор "Св. Параскева", солист на хора на "Ал. Невски")
  • д-р Галина Луканова (председател на Български хоров съюз, диригент)
  • Виолета Маринова (солист на "Мистерия на българските гласове")
  • Евгени Ботев (председател на Сдружение "Арте либера", тенор в Национален театър за опера и балет)
  • Марина Колева (диригент, хормайстор и тонрежисьор в Младежки театър)
  • Аня Краваева (директор на конкурс "Нови гласове и песни", председател на Сдружение "Евтерпани").


ФИНАНСИРАНЕ НА КОНКУРСА:
1. Такса участие за групи и солисти в Дистантния конкурс е 25 лв. (участниците в направление "Авторска музика" са без такса участие, ако сами изпълняват произведението си).

2. Заплащането се извършва предварително по банкова сметка:

Сдружение ЕВТЕРПАНИ
IBAN: BG48 BPBI 7940 1067 4849 02
BIC: BPBIBGSF
Postbank / "Юробанк България" АД

3. Фактура се издава при регистрацията на участниците само срещу представянето на платежен документ от банката.

Заявка за участие в конкурса (изтегли тук)

* Резултати от конкурсите: