Международен ДИСТАНТЕН вокално-инструментален конкурс "Нови гласове, песни и изкуства"


Международният дистантен вокално-инструментален конкурс „Нови гласове и песни" се организира от 2016 г. с идеята в него да участват (онлайн) хорове, професионални изпълнители, групи и солисти (певци и инструменталисти), поети и художници/приложници, които имат голяма заетост или нямат възможност за участия на живо в други конкурси и фестивали през годината.
Директор на конкурса е Аня Краваева (председател на Сдружение "Евтерпани", музикален педагог, мецосопрано).
В конкурса участват и млади композитори, диригенти, студенти с авторски песни и пиеси, като Сдружение "Евтерпани" предоставя многократно сцена за изява на нови песни и изпълнители през годината.
През 2016 г. в първото издание на конкурса участваха със свои видеозаписи 87 певци, млади композитори, пианисти, флейтисти, хорове и групи от България, Австрия и Франция с фолклор, поп и джаз и класика на възраст от 6 до 71 г.
През 2017 г. дистантният конкурс се организира за втори път. Той се проведе на 05.07.2017 г. в Звукозаписното студио на композитора Александър Савелиев - председател на журито. Участниците във второто издание бяха 92 певци, пианисти (хорове, групи, солисти, композитори от 6 до 75 г. (професионални музиканти и певци и самодейци) от България, Виена, Брюксел и Лондон. През м. август в Дом на архитекта, гр. София, на концерта "Оперен сън в лятна нощ" (организиран от сдружение "Арте Либера", Австрийско-българското дружество за култура и изкуство "Св. Св. Кирил и Методий" - Виена и Белгийското сдружение за култура и изкуство "Орфеус" - Брюксел) бяха наградени Анета Тодорова - колоратурно сопрано (Брюксел) и Христина Лазарова - мецосопрано (Виена).
Награждаването и Галаконцерта на лауреатите от втория дистантен конкурс се състоя на 31 септември в Националния исторически музей - НИМ (за хорове, групи, хорови школи, пианисти и оперни изпълнители) и на 1 октомври в НДК, Студио 5 (за камерни групи, ансамбли, дуети и поп солисти).
През 2018 г. участници в третото издание бяха 92 певци, пианисти, духов квартет от България, Белгия и Италия (стара музика и инструменти на трубадурите) от 4 до 70 г. Галаконцертът, награждаване и 10-годишен юбилей на Сдружение "Евтерпани" се проведе на 29 септември в НИМ.
През 2019 г. участниците в четвъртото издание на конкурса бяха 107 от България и чужбина с авторски песни и песни с жанрово многообразие. Галаконцертът се проведе в НДК, Студио 5 с гости - композитори, диригенти, музиканти, хорове и дарители.
През 2020 г., в следствие на новите условия от наличието на Covid 19, конкурсът разшири своя обхват и име ("Нови гласове, песни и изкуства"), като в него могат да участват и млади художници, поети, писатели и танцьори. От тази година започна да се провежда в две годишни издания – лятно (м. юни) и коледно (м. декември) - под наименованието „Коледен благослов“На 3 октомври в Барокова зала в София (ул. "Оборище" № 5) се проведе Галаконцерт на лауреати от конкурса и се отбеляза 15-годишна съвместна звукозаписна работа с Издателство "Изкуства".
От 2021 г., носителите на награда Първа GRAND, GRAN PRIX и ГОЛЯМА НАГРАДА участват присъствено (на живо) в Галаконцерт в Дом на архитекта - София, а отличените хорове се включват в морски фестивал през м. юли в гр. Несебър.
През 2022 г- се проведоха четири Галаконцерта в Дом на архитекта на 25 юни и 1 октомври с 10 години юбилей на фестивала "Нота и четка" и на 10 декември в Национален политехнически музей и на 17 декември в къща-музей на Панчо Владигеров с участието на композиторите Марио Йоцов, Йорданка Минева и Александър Савелиев и тонрежисьора Ивайло Янев.   

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ:
          
Участници в Дистантния конкурс могат да бъдат певци, инструменталисти, поети, художници и танцьори.

1. Във вокално-инструменталния конкурс могат да участват: хорове, вокално-инструментални ансамбли, духови оркестри, малки групи, солисти - певци и инструменталисти с класика, поп, джаз и фолклор.

Конкурсът включва:
раздели:
инструментален;
вокален
изпълнители:
хорове, групи и ансамбли;
солисти ( инструменталисти и певци)

Изпълнителите могат да се състезават с аудио или видео запис до две от следните жанрови категории:
 • авторска музика;
 • класика;
 • поп;
 • джаз;
 • мюзикъл / филмова музика;
 • фолклор;
 • летен хит / коледна, зимна песен - пиеса;
2. За участниците в художествения и поетичния конкурс няма специални изисквания.

3. Участниците в танцовия конкурс да са солисти. Видеата да са от изпълнения в зала.

4. Право за участие в конкурса имат деца, младежи и възрастни, разделени по следните възрастови групи:

І група – 5 – 8 години
ІІ група – 9 – 12 години
ІІІ група – 13 – 15 години
ІV група – 16 – 18 години
V група – над 19 години

Възрастта на индивидуалните участници се определя с навършените години към датата на конкурса. При голям брой участници от дадена възрастова група, тя се разделя на подгрупи по година на раждане.
Възрастовата група при състави и колективи се определя от преобладаващия брой участници от съответната възрастова група.

5. Конкурсът се провежда в два етапа
В първия етап - до 10 юни / 10 декември, се изпращат на електронната поща на сдружение "Евтерпани" (e-mail: evterpani@abv.bg):
заявка за участие и декларация от родителя за непълнолетните участници (изтегли - свали, попълни и изпрати като отделен документ);
видео запис, качен в YouTube или Facebook, за вокално-инструменталния и за танцовия конкурс;
- художниците / приложници да изпратят снимка (файл или линк от страница, блог, сайт) на едно свое произведение на изобразителното изкуство;
поетите да изпратят свое произведение (файл или линк от страница, блог, сайт);
- вносна бележка / извлечение за превод на такса-участие.

Следва класиране на 15 юни / 15 декември резултатите от което ще се публикуват на тази страница.

Втори етап (галаконцерт на лауреатите). Провежда се във връзка със Световния ден на музиката - 1 октомври / Коледа. Конкретният ден и място ще бъдат обявени допълнително. Участниците в галаконцерта ще бъдат поканени по телефон и/или по електронна поща.

6. За вокално-инструменталния и танцовия конкурс записите да са актуални и не трябва да са от други конкурси.

7. Награди:  Първа GRAND, Първа, Втора и Трета награда за всяка възрастова група. GRAND PRIX се присъжда за целия конкурс по преценка на журито.
От 2019 г. във вокално-инструменталния конкурс се присъждат три нови награди:
- за видеоклип на песен;
- за хореография на песен;
- за професионален аудио запис.

Всички участници получават диплом, медали (статуетки, купи), които ще бъдат изпратени по поща (ЕКОНТ / SPEEDY) на посочени от тях адреси/телефони.

8. Заявки за участие се приемат не по-късно от 10 юни /      10 декември.

- задължително да се посочва е-mail и телефон за обратна връзка;
- заявки по телефона не се приемат;
- непълно и некоректно оформени заявки, както и неподадени в посочения срок не се вземат предвид.

9. Участниците гарантират авторските права на аудио и видео материалите, които ще използват за конкурса в декларациите към заявките за участие.

10. Сдружение „Евтерпани” си запазва правото за всякакъв вид документиране, филмиране, излъчване и разпространение на материали, без да заплаща права и обезщетения.

11. За контакти:

Сдружение ЕВТЕРПАНИ
тел./факс 2 8713 286
моб. тел. 0886 402 898
моб. тел. 0886 744 906

ЖУРИ:

(вокални и инструментални изпълнители)
 • Александър Савелиев (композитор);
 • Марио Йоцов (пианист, композитор);
 • Галя Павлова (мецосопран, Софийска филхармония, солист на хор "Ал. Невски");
 • д-р Галина Луканова (БАН, диригент);
 • Виолета Маринова (солист на "Мистерия на българските гласове");
 • Евгени Ботев (председател на Сдружение "Арте либера", тенор в Национален театър за опера и балет);
 • Аня Краваева (директор на конкурс "Нови гласове и песни", мецосопрано, музикален педагог, председател на Сдружение "Евтерпани", автор на детски мюзикъл "Сливи за смет", изпълнител и муз. рък. в Издателство "Изкуства")
 • Йорданка Минева (композитор, пианист и педагог) от Рим София
ЖУРИ:
(художници / приложници)
 ЖУРИ:
(поезия) 
ЖУРИ
(танци, солисти)

ФИНАНСИРАНЕ НА КОНКУРСА:

1. Такса-участие за групи, солисти, художници и поети и писатели в Дистантния конкурс е 25 лв. (участниците в категория "Авторска музика" са без такса-участие, ако авторите сами изпълняват произведението си).
За участие и в друга категория таксата е още 10 лв. за всяка  допълнителна категория.

2. Заплащането се извършва предварително не по-късно от 10 юни / 10 декември по банкова сметка:
Сдружение ЕВТЕРПАНИ
IBAN: BG48 BPBI 7940 1067 4849 02
BIC: BPBIBGSF
Postbank / "Юробанк България" АД
3. Фактура се издава срещу представяне на платежен документ от банката.
Заявка за участие в конкурса (изтегли - свалипопълни и изпрати)