четвъртък, 26 октомври 2017 г.

Музей на музикалните инструменти в Брюксел


Административните сгради на Европейските институции и центърът  на Брюксел е като декор от чудна приказка. Красивите тесни фасади на къщи от XVII, XVIII и XIX век в архитектурните стилове готика, ренесанс, барок, рококо и ар нуво са наредени плътно една до друга, реставрирани и декорирани с множество орнаменти, фенери и стъклени витражи, чешми с трима герои в хумористични пози с подтекст. 
Бронзовата статуя на Манекен Пис-символ на града, развеселява отвсякъде, а магазинчетата за шоколад примамват с добро качество и невероятно разнообразие. 


Музеят на музикалните инструменти се помещава в старинна сграда от стомана и стъкло, наречена Old England. Намира се на Montagne de la Cour 2 и вратите са отворени всеки ден от 10 до 17 ч освен в понеделник. Входът в Musical Instruments Museum е на цена от 10 евро.
В четири зали са  изложени над 10 000 инструмента от Бронзовата ера до днес. 
Залата с тематичните изложби предлага хронологично пътешествие от музиката на древен Египет до историческите практики от XIX век, където може да откриете как европейката аристокрация и буржоазия повлияват на начина, по който се изработват музикалните инструменти.
В музея в залата за концерти се провеждат тематични концерти, отстрани са разположени в полуклъг старинни клавишно-струнни инструменти. 
В залата с партитури може да се намерят ноти от различни композитори, записи, реставрират се нови постъпили и дарени инструменти, има и изработване на нови инструменти (лютиерство), сувенири и забавни детски игри! 

Изключителен музей и културно средище на хора от различни възрасти, професии, на музиканти, певци и любители на музиката! 
Инструментите са от цял свят от различни епохи. С приоритет са инструментите от Барока, Класицизма и Ренесанса (хармониум, орган, пиано, духови, щрайх и ударни).
https://www.google.bg/maps/uv…



Във втората зала са разположени струнни и клавишни инструменти-различни видове пиано, арфа, орган и една истинска работилница за цигулки. Една от най-интересните зали е залата на традиционните музикални инструменти, където България е достойно представена не от един или два инструмента. Пожелавам ви да ги откриете сами. 
В последната четвърта зала, наречена „Музикус механикус” е представена колекция от механични, електрически и електронни инструменти, където в специална лаборатория по звуци можете да експериментирате със принципите в акустиката.
При влизане в музея всеки получава чифт слушалки и заставайки в определена зона пред съответния инструмента може да чуе неговия звук. 









Повече информация може да намерите на сайта на музея:www.mim.be

Няма коментари: