събота, 2 септември 2017 г.

Гала концерт, награждаване на Втори дистантен конкурс "Нови гласове и песни"

Световен ден на музиката, Ден на българските певци и музиканти
ГАЛА-КОНЦЕРТ
НАГРАЖДАВАНЕ - дистантен конкурс
„Нови гласове и песни” – 2017
Участват:
Детски хор „Орфей“, Хасково, дир. Елена Шопова – 40 год. юбилей;
Дамски хор „Ирина Щиглич“, дир. Марина Колева;
Мъжки хор „Св. Иван Рилски“, Дупница, дир. Таня Камбурова;
Дамски хор „Орфей+“, Хасково, дир. Елена Шопова;
Академичен хор „Св. Параскева”, София – НХА, дир. д-р Галина Луканова
Вокална формация „Орфейче“, Хасково, рък. Катя Демирева;
Смесен хор „Родина“, Ст. Загора, дир. Емил Минев;
Хорова школа „Петя Павлович“ към НХА, София, рък. Марио Йоцов

Наградите на хоровете връчва д-р Галина Луканова - председател на Български хоров съюз
Дистантният конкурс "Нови гласове и песни", организиран от Сдружение "Евтерпани" с директор Аня Краваева се проведе за първи път през 2016 г. В конкурса участваха със свои видеозаписи от концерти 87 професионални и самодейни певци, композитори, пианисти, флейтисти, хорове и групи от България, Австрия и Франция с фолклор, поп и джаз и класика.
През 2017 г. във Втори дистантен конкурс „Нови гласове и песни“  се включиха професионални музиканти и певци с авторска песен. 
Участниците в конкурса са 92 певци (професионални и самодейни солисти, дуети, ансамбли, групи и хорове, хорова школа), пианисти и композитори с авторска песен (детска, на историческа тематика, рок, популярна и класическа) от България, Виена, Брюксел и Лондон с опера,  оперета, мюзикъл, немски класицизъм, обработен бълг. фолклор, авторска музика, поп, рок, фолклор.

Журирането се осъществи в Звукозаписното студио на композитора Александър Савелиев (председател на журито) на 05.07.2017 г. от 18:00 ч.

Гала-концертът и награждаването на лауреатите от дистантния конкурс за хорове, групи, хорова школа и оперни изпълнители ще се проведе на 30 септември (събота) от 11 ч. в НИМ (Национален исторически музей в кв. Бояна).
Награждаването на камерни групи, ансамбли, дуети и  солисти ще се проведе на 1 октомври (неделя) 2017 г. в НДК, Студио 5 (вход А 3) от 11 ч. в Деня на българските певци и музиканти и Световен ден на музиката.


Гост-изпълнители, медии, дарители и партньори на конкурса са поканени на двата концерта! 
Участниците в концертите са 134 певци и музиканти от Италия, София, Стара Загора, Пловдив, Дупнишца, Поморие, Търговище, Раковски, Хасково, Казанлък, Смядово, Равда. 
В Национален исторически музей на 30 септември има "Дни на Европейското наследство". ВХОД СВОБОДЕН
С подкрепата на Народно читалище "Христо Смирненски-1945",
 СР "Слатина", Национален исторически музей и любезното съдействие и партньорство от г-н Божидар Дшмитров, Студио 5, НДК и Боби Йоцов, Столичен район "Слатина", Издателство "Обсидиан", композитора Александър Савелиев, Издателство "Изкуства" и Мико Дизайн (Милена Трайкова), младата поетеса Лили Вълчева със стихотворение за музиката от стихосбирката "Мечтания", Зорница Гергинова, ДМТ "Стефан Македонски", Светлана Ананиевска от Национална опера София, Ина Крейн (писател), д-р Галина Луканова (председател на БХС), Емил Минев (Опера Стара Загора), с подкрепата на Младен Станев (Опера Стара Загора), Гергина Дворецка от Фондация "Европа и светът", Азат Мхитарян (пиано), група "Сибила" и специален гост Marcello Billy Tempesta.  
  
Вход Студио 5, НДК - 6 лв.
Вход свободен НИМ - "Дни на Европейското наследство  в НИМ"
ЗАПОВЯДАЙТЕ!
"Оперен сън в лятна нощ" концерт на Сдружение "Арте либера", Австрийско-българско дружество за култура и изкуство "Св. Св Кирил и Методий" във Виена, Българо-белгийско сдружение за култура и изкуство "Орфеус" в Брюксел и ментор Галя Павлова.
Прекрасните млади оперни певици Христина Лазарова (Виена) и Анета Тодорова (Брюксел) са лауреати от конкурса "Нови гласове и песни" 2017, орг. от Сдружение "Евтерпани" с директор Аня Краваева и получиха наградите си тържествено след концерта.
Първа награда Анета Тодорова (колоратурно сопрано)
За втора година Христина Лазарова е наградена с Grand Prix за цялостно изпълнение (немски класицизъм, оперета, опера с оркестър на Виенската консерватопия.

Мецосопранът Христина Лазарова е родена в София, завършва 35 езиково училище "Добри Войников" с немски и руски език, в София. Занимава се със спортни танци и актьорско майсторство. Завършва класическо пеене и певческа педагогика към консерваторията Йозеф Хайдн (Австрия), бакалавър по музикознание към Виенския Университет, в момента продължава с магистратура, участва в редица оперни спектакли на държавната опера Грац, както и в детски представления към сдружението „Groß und Klein“ (Виена). Работи с Галя Павлова от 16 годишна, участвала е в много изяви на сдружение "Арте либера". Репертоарът й обхваща произведения от всички епохи, с акцент върху Моцарт, френска музика и оперета. Някои от ролите и на сцената са малкият принц в постановката на Българското Театрално Студио (БТС, Виена) по едноименния роман на Екзюпери, Памела от класическия мюзикъл „Keine Angst, Maria“ от Гюнтер Мохаупт.

Колоратурното сопрано Анета Тодорова, започва да пее на седем годишна възраст в Детски Хор на Българското Национално Радио и Телевизия. Продължава музикалната си кариера в Софийски Камерен Хор "Васил Арнаудов", където посещава уроци по класическо пеене с основателката на хора, госпожа Ирина Щиглич. По-късно Анета продължава да посещава уроци по пеене при мецо-сопраното Галя Павлова. В Белгия пее в Хорът към Кралската Консерватория в Брюксел и взима частни уроци при Американското сопрано, Дафне Уестън. Понастоящем работи с педагог по пеене от Френската Кралска Консерватория в Брюксел, Масаки Хироко. През последните четири години Анета и съпругът й организират многобройни концерти и музикални събития с тяхното сдружение за култура в Брюксел- Орфеус.
През юли, 2017 година печели първо място в дистантен оперен конкурс, организиран от Сдружение Евтерпани, България.

https://www.facebook.com/events/335328316879566/permalink/338243933254671/?action_history=[%7B%22surface%22%3A%22timeline%22%2C%22mechanism%22%3A%22surface%22%2C%22extra_data%22%3A[]%7D]&pnref=story
https://www.facebook.com/pg/SofiaArsNet/photos/?tab=album&album_id=1072152579586457
Христина Лазарова

Анета ТодороваНяма коментари: